To już trzecie spotkanie z kuchnią wielkopolską pod okiem blogerki kulinarnej Katarzyny Bartoń. W warsztatach tych uczestniczyły panie z terenów wiejskich gminy Września. Panie spędziły ponad trzy godziny w świetlicy wiejskiej w Psarach Polskich i nie narzekały na nudę. Zadaniem uczestniczek było przygotowanie trzech przystawek: chrupiących ruloników z boczku z orzechami i owocowym chutneyem (sosem owocowym), pasty ziołowej z sera fety i sałatki kuskus z ciecierzycą, papryką i pomidorkami. Ponadto panie gotowały zupę-krem z chrzanu i jabłek oraz piekły pierś kaczki w sosie cytrusowym. Uwieńczeniem dania głównego i wszystkich potraw był placek z rabarbarem i skórką pomarańczową. Poniżej prezentujemy przepisy kulinarne wykorzystane podczas naszych warsztatów.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 – Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 działanie 431. Funkcjonowanie lokalnej grupy działania – Z Nami Warto”, nabywanie umiejętności i aktywizacja. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.