Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
Zapraszamy do Gorzyc - wioski dobrej zabawy Czeka na was QUEST " Z wizytą w gorzyckim zespole folwarcznym". Realizacja projektu współpracy pn. " Wioski tematyczne i zagrody edukacyjne narzędziem aktywizacji społeczności lokalnej".
Chyba każdy w swoim życiu próbował kiedyś pizzy, o której nie może zapomnieć do dziś. We Wrąbczynkowskich Holendrach na warsztatach kulinarnych, każdy próbował w swojej pizzy odnaleźć ten niepowtarzalny włoski smak. Zapach unosił się po całej szkole i kusił najmłodszych podczas szalonych zabaw. W kulinariach wzięło udział 36 osób. Warsztat zorganizowany w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki"
20 października przyszedł czas na naleśniki. Gościliśmy w Pałczynie, gdzie panie z KGW przygotowały międzypokoleniowy warsztat naleśnikowy w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Były naleśniki na słono z kurczakiem i parówkami oraz na słodko z nutellą, owocami, konfiturami. Prawdziwą petardą okazał się naleśnik z cukrem. Tym trochę starszym przypomniał smak dzieciństwa. W warsztacie wzięło udział 30 osób.
20 października w świetlicy wiejskiej w Kaczanowie odbyły się międzypokoleniowe warsztaty kulinarne" Wybuchowa dynia", realizowane w ramach projektu pn: " Moda na lokalne smaki".Wspólnie gotowaliśmy, smakowaliśmy, bawiliśmy się spędziliśmy miło czas. W ramach warsztatu powstały: babeczki dyniowe, kompot z dyni, placek dyniowy, zupa dyniowa oraz przepyszny dżem z dyni. Dzieci miały okazję pozyskać pestki z dyni do wykorzystania na przyszłe zbiory.Na zakończenie warsztatu każdy otrzymał słoiczek dżemu i dynię. W warsztacie udział wzięły 32 osoby.
19 października odwiedziliśmy Pietrzyków Kolonię, gdzie czekał na nas warsztat pieczenia rogalików oraz pizzy w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Panie z KGW przybliżyły historię związaną z rogalami. Każdy własnoręcznie lepił swoje rogale. Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych smakołyków. W warsztacie wzięło udział 30 osób
17 października gościliśmy na warsztatach międzypokoleniowych w Szkole Podstawowej w Komorzu Przybysławskim. Tam panie z KGW Antonin przygotowały pyszny ciasteczkowy warsztat w ramach projektu pn: "Moda na lokalne smaki". Pani Wanda zdradziła kilka ciekawostek, uchylając rąbka tajemnicy z przepisów swojej babci na pierniki nadziane powidłami, ciasteczka z cukrem, rogaliki oraz na przepyszny domowy chlebek.Zapach pieczonych ciastek unosił się po całej szkole. W warsztacie wzięło udział 30 osób.