loga ue

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.

loga ue


Sprawozdanie

z I  FESTIWALU TRADYCYJNEJ KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ,

który odbył się 17 września w Gnieźnie 2011r.

Lokalna Grupa Działania „Z Nami Warto" reprezentowała powiat wrzesiński na tym festiwalu, zgłosiliśmy do konkursu, zgodnie z regulaminem

trzy ciasta:

Festiwal_kuchni_wielkop_1-Szarlotkę - proste ciasto pieczone na smalcu gęsim i jabłkach z domowego sadu, takie jakie  piekły  babcie mieszkające w naszej okolicy;

Piernik - pieczony na miodzie z wielkopolskiej pasieki, przekładany konfiturą własnej roboty;

Rarytas brzoskwiniowy - ciasto z galaretką na brzoskwiniach z pyzdrskich sadów, przysmak dla dzieci

oraz jedna potrawę:

Zupę rybną „WARCIANKĘ" - zupa, której smak budują ryby złowione w rzece Warcie i wywar z warzyw, gotowana bez dodatków chemicznych, ale doprawiana ziołami i wiejską śmietaną.

Festiwal_kuchni_wielkp_2

Całe stoisko w stylu marynarsko - pirackim miało  podkreślić znaczenie potrawy, którą wybraliśmy do konkursu.  Działania LGD „Z Nami Warto" skierowane są na propagowanie rekreacji na Warcie, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych i dlatego nasze stoisko odzwierciedlało to co najlepsze z naszego terenu. Zachwyciliśmy wszystkich obfitością degustacji.

Festiwal_kuchni_wielkp_3U nas mieszkańcy Gniezna mogli spróbować chleba bezglutenowego z rodzinnej piekarni z Borzykowa, pysznych wędlin z małej masarni z Ksawerowa, masła wiejskiego i ziołowego oraz pysznych, niespotykanych konfitur z gospodarstwa biodynamicznego „FENIX" Z Wrąbczynkowskich Holendrów, reprezentowanego przez  Janinę Saacke z córką Edytą.

Festiwal_kuchni_wielkp_4Jako jedyni mieliśmy przygotowane do degustacji konkursową potrawę:  zupę „WARCIANKĘ", która zyskała uznanie wielu wybrednych smakoszy. Na co dzień tą zupę można zjeść w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Kogutem „ w Dłusku u Eli Plichty.

Festiwal_kuchni_wielkp_5

Za godne reprezentowanie powiatu wrzesińskiego przez LGD „Z Nami Warto" należą się podziękowania:

Elżbiecie Plichcie -  gospodarstwo agroturystycznie „Pod Kogutem"

Janinie i Edycie Saacke - gospodarstwo biodynamiczne „FENIX" z Wrąbczynkowskich Holendrów;

Karolinie Szkudlarek  - gospodarstwo agroturystyczne „Poniatówka" z Żydowa;

 

Kierownik biura LGD „Z Nami Warto"

Małgorzata Lisiecka

 

Początek strony