Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania - „Z Nami Warto” w ramach operacji, której celem jest wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR - LGD “Z Nami Warto”.
01_slider
baner (1).jpg
baner (2).jpeg
4_www.jpg
baner (2).jpg
5_www.jpg
baner (4).jpeg
baner (4).jpg
7_www.jpg
baner (9).JPG
baner (10).JPG
baner (12).jpg
baner (14).JPG
baner (16).JPG
baner (6).JPG
3_www.JPG
6_www.jpg
8_www.jpg
11_www.jpg
W dniach 12-15 września 2023 roku odbyła się wizyta studyjna na Dolny Śląsk, zrealizowana w ramach projektu współpracy pn.: "Wioski tematyczne i zagrody edukacyjne narzędziem aktywizacji społeczności lokalnej". Podczas wyjazdu uczestnicy z obszaru działania LGD „Z Nami Warto” zapoznali się z potencjałem wiosek W czasie czterodniowego pobytu odbyliśmy ciekawe wizyty m.in. w Wiosce Kolejarzy odwiedziliśmy Izbę Pamięci, uczestniczyliśmy w warsztatach rękodzielniczych, poznaliśmy Miłkowice poprzez grę terenową.
24 sierpnia br. przy pięknej pogodzie w Grabowie Królewskim odbyły się międzypokoleniowe warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy pt. „Moda na lokalne smaki”. Motywem przewodnim warsztatów były owoce. Panie z KGW w Grabowie Królewskim z dużym zaangażowaniem uczyły przygotować ciekawe i bogate w witaminy potrawy. Pod ich bacznym okiem uczestnicy z różnych grup wiekowych przygotowywali: pomysłowe sałatki owocowe, szaszłyki owocowe, jeżyki z gruszki, kolorowe deserki, bajeczne babeczki, a także bomby witaminowe w postaci lemoniady, kefirów i soków owocowych z lokalnych upraw. W czasie warsztatów panowała prawdziwie rodzinna atmosfera, w której uczestnicy wymieniali się doświadczeniami kulinarnymi przygotowywanych potraw. W warsztatach wzięło udział 40 osób, które pokazały prawdziwy kunszt kulinarny.